H ιστορία ενός διαφορετικού έρωτα και η καταγωγή των calissons
O γνωστός για τις αρετές του Βασιλιάς Rene, γεννήθηκε το 1409 και έζησε στο Αix-en-Provence της Γαλλίας. Εραστής των τεχνών, ποιητής, συγγραφέας και παθιασμένος με την κηπουρική.
Δικό του δημιούργημα ο Βοτανικός κήπος της Μασσαλίας όπου και μεγαλούργησε. Καλλιεργούσε σπάνιες ποικιλίες τριαντάφυλλων, βοτάνων, κάθε λογής λουλούδια, λεμονιές, κερασιές και πολλές πολλές αμυγδαλιές.
Ο βασιλιάς Rene ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την πανέμορφη, διάσημη στην εποχή εκείνη για τα κάλλη της Jeanne de Laval. Κατά την διάρκεια του γάμου του με τον μεγάλο έρωτά του, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βλέπει την γυναίκα του χαμογελαστή. Μεταξύ άλλων ζήτησε από τον ζαχαροπλάστη του να φιάξει ένα γλυκάκι σε σχήμα χαμόγελου. ¨Οταν εκείνη το γεύτηκε για πρώτη φορά, το πρόσωπό της έλαμψε και το ζητούσε συνεχώς. ¨Ολη η αυλή άρχισε να συζητά για τις γλυκές αυτές μπουκίτσες και οι κυρίες ρώτησαν τον βασιλιά εντυπωσιασμένες και περίεργες.” Μα πώς αποκαλείτε αυτά τα γλυκάκια που κάνουν την Bασίλισσα να χαμογελά?” Και εκείνος αποκρίθηκε “Di calin soun!” δηλαδή αγκαλιές!
Από τότε τα περίφημα Calisson (calin soun), μια μείξη από θρυμματισμένα αμύγδαλα, καραμελωμένο πεπόνι τοποθετημένο σε φύλλο όστιας μέσα σε κρούστα από royal iice, έχουν εξελιχθεί στην πιο γκουρμέ κληρονομιά αυτής της πόλης. Συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το απογευματινό τσάι, αλλά και ένα ποτήρι αφρώδους οίνου ή λικέρ.
H ιστορία ενός διαφορετικού έρωτα
Το 1920 στην καρδιά του Αix-en-Provence ανοίγει ένα μικρό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που μοσχοβολά ψητά αμύγδαλα, καραμελωμένο πεπόνι, μέλι και καρύδια. Τούτοι οι θησαυροί της γης και του ήλιου της Προβηγκίας, μεταμορφώθηκαν σε αυτό το εργαστήρι σε μικρά θαύματα, σε ξακουστά γλυκίσματα της περιοχής. ¨Ο,τι ξεκινά με τόση αγάπη και μεράκι, με αγνά υλικά δεν μπορεί να μην είναι πετυχημένο. Τα γλυκίσματα που βγαίναν από αυτό το μικρό εργαστήρι ήταν τόσο καλά που η φήμη τους ξεπέρασε την Προβηγκία και την ίδια την Γαλλία. ¨Ενας νέος έρωτας γεννήθηκε.
¨Εναν αιώνα αργότερα και τρεις γενιές μετά, ο έρωτας και το μεράκι παραμένουν άσβεστα, αλλά τα Calisson και τα Nougat, οι σοκολατοποιοί και οι ζαχαροπλάστες αυτής της οικογένειας μετακομίζουν και εγκαθίστανται στο σημερινό τους εργαστήρι. Εδώ πεισματικά διατηρούν αυτούσια την παράδοσή τους, ενώ έχουν πλέον αναπτύξει βαθειά ευαισθησία για το περιβάλλον, τις πρώτες ύλες και την παραγωγή τους.
Σήμερα έχουν πετύχει θεαματική αναγένηση του συνόλου των αμυγδαλιών της Προβηγκίας, συνεργάζονται με ντόπιους παραγωγούς, σέβονται την βιοποικιλότητα, συμμετέχουν ενεργά στην προστασία των πτηνών της περιοχής. Από εδώ μας έρχονται οι πιο γκουρμέ μπουκίτσες μας και τα φημισμένα nougat.